Lezing
Introductie Rijnland Model
Wil je kennis maken met het gedachtegoed achter Het Rijnlands Model, de mogelijkheden voor jezelf of je organisatie verkennen dan kun je dat op verschillende manieren handen en voeten geven. En uiteraard doen we dat in onderling overleg om het verhaal af te stemmen op een meer specifieke vraag.Waar staat het begrip voor? Het heeft ook een politieke tak: 'Wij zijn een Rijnland Model-land (Mark Rutte op 1 april 2020 in de Tweede Kamer). Je kunt je organisatie Rijnlands inrichten (Rijnlands organiseren) en het heeft van doen met je mindset. Je gedraagt je in ieder geval niet als een human resource die tijd voor geld komt ruilen (don't think for your self) en je leeft met de wereld, niet alleen erop.
Hoe begin je, hoe zet je door en hoe hou je het vast? Waarom zou ik het doen? Wat heeft zelforganisatie of zelfsturing ermee te maken? Over diverse Rijnlandse thema's worden regelmatig lezingen gegeven door verschillende sprekers afhankelijk van het gekozen onderwerp. Interactief of met veel humor frontaal?
Onze verhalen en filmpjes kennen verschillende invalshoeken:
Vanuit de geschiedenis. Hoe is het ontstaan? Waarom is het logisch dat wij deze manier denken en doen goed vinden passen bij ons 'boerenverstand'? Wat is er zo logisch aan boerenverstand en waarom doen we dat dan niet? En waar komt het vandaan? Wel eens gehoord van de Mont Pèlerin Society? Er is meer te kiezen dan het Neoliberalisme (ieder probleem, ook door de politiek, oplossen met meer marktwerking i.p.v. met samen werken. Zie de zorg tijdens de coronacrisis).
Wat staat het begrip voor bij organiseren met behulp van organisaties (dat zijn twee dingen!)? Niet iedere organisatie (denk aan het gedoe rondom de Hema) is een money making machine. En die hoef je derhalve ook niet als zodanig in te richten. Toch doen we dat. Denk aan New Public Management. We zouden toch de samenleving/de gemeenschap dienen, juist vanuit een Gemeentehuis! Rijnlands is dus niet hetzelfde als zelfsturende teams in de langdurige zorg. Dat is het niveau van de klok en klepel. Het gaat over autonomie van vakmensen, niet als managementdingetje, maar vanuit menselijke waardigheid en de menselijke maat. Als je als professional dat wil doen wat nodig is, kun je maar beter mandaat hebben i.p.v. 'Dat moet ik even aan mijn baas vragen';
Soms is meer verdieping nodigop onderdelen: wat betekent Rijnlands voor (1) Ondernemingsraden, (2) Raden van Toezicht, (3) de voorkant van de organisatie, (4) de ondersteunende diensten en (5) niet op de laatste plaats voor de leidinggevenden? Dan kunnen we in gaan op de specifieke onderwerpen en vragen;
De meeste vragen komen inderdaad wel uit de langdurige zorg, jeugdzorg, onderwijs, gemeenten en het bedrijfsleven waarbij iedere dag 'standaard' maatwerk moet worden geleverd en waarbij tegelijkertijd de systeemwereld dusdanig dwingend is dat mensen zich geen raad weet.
Wie het weet mag het zeggen
De introductie kan in 20 minuten (TedX), liever in driekwartier, maar een workshop van een dag in De Efteling met alle medewerkers vonden we het leukst. Mail: secretariaat@cooprijnlands.nl en overleg met Carona.