Reinventing Communities by Mintzberg

Gepubliceerd door Jaap Peters op 21 mei 2020

Op 19 mei 2020 was er een interview met de Canadees Henry Mintzberg door Ben Tiggelaar via een webinar van ManagementImpact om diens nieuws nieuwste boek 'Mintzberg in essentie' uit 2019 voor het voetlicht te brengen. Tot dusver geen bestseller. Net als Jan Terlouw heeft Mintzberg (80) een leeftijd bereikt dat je geen blad voor de mond neemt en dat je ook minder belangstelling krijgt voor micro-management. Waarom zou je nog zwijgen? De hele wereld werd in een uur besproken: eerst een half uur over management, daarna een half uur over de maatschappij als geheel en de disbalans die daar in is.

Die disbalans merken we momenteel ook door de corona-crises. Het gaat met ons niet beter, maar wel met de Aarde als geheel. En dat laatste is ook wel wat waard natuurlijk. Hij begon dan ook al gelijk met de stelling dat we behoorlijk disconnected waren met onze omgeving. Aan voorspellingen deed hij niet: optimisten voorspellen waar ze van houden, pessimisten voorspellen waar ze bang voor zijn. Uiteraard moet er ook nog op vragen van de toehoorders worden ingegaan en moeten polls worden ingevuld. En dat alles in dat allemaal in dat ene uurtje.

Met managers was hij gauw klaar: prima mensen, maar met de verkeerde tools en op de verkeerde plek. Mensen zijn tegenwoordig goed opgeleid en kunnen zichzelf uitstekend organiseren: 'coach jezelf'. Daar is geen extra manager bij nodig. U begrijpt waarom zijn nieuwste boek geen bestseller is. Zijn vraag was aan de toehoorders: werk je voor een manager of ben je getrouwd met je baan? Helaas zat die vraag niet in een poll. 

Hij vond ook wel dat Canada (zet zich af tegen Amerika) en Nederland (zet zich af tegen Duitsland) overeenkomsten hadden met de Scandinaviërs. 'Wij' waren duidelijk anders dan de Amerikanen en de Britten.

In het tweede half uur over de Maatschappij maakte hij een onderscheid tussen Government, Business en Communities. Sowieso was het een probleem dat de overheid in Angelsaksische landen onvoldoende tegenwicht bood aan het bedrijfsleven. En daardoor was het kapitalisme in Amerika en Groot-Brittannië volkomen out-of-control. Je kunt dat aan de cijfers van COVID-19 zien. (In de States al 140.000 doden en in de UK 45.000 doden, 14 juli 2020)

Hij voorzag, maar hij voorspelde dat niet, dat Communities belangrijker moeten worden om het evenwicht weer terug te brengen in de samenleving. Verder leek het hem wijs dat grote bedrijven op een of andere manier van families moesten zien te blijven om die hijgerige Beurs niet ieder kwartaal in nek te hebben. En begin de 'War on Waste'.

Kort samengevat: maak werk van communityship.