Hoorzittingen 'menselijke maat'

Gepubliceerd door Jaap Peters op 30 oktober 2020

De Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisatie (TCU) die onderzoek doet naar het functioneren van uitvoeringsorganisaties en 'het verlies van de menselijk maat', is op maandag 26 oktober 2020 gestart met de openbare hoorzittingen in de 2e Kamer. Daar komen er zes van, waarbij ruim 40 mensen worden gehoord. De komende weken iedere maandag en vrijdag. Maandag aanstaande is dus alweer de 3e bijeenkomst. Onze collega's van Stichting Beroepseer houden het uiteraard ook nauwgezet bij.

Vrijdag 30 oktober was op NPO Radio1 rond 11.00 uur ook de juriste Ellen Boleij aan het woord bij het programma Spraakmakers over de menselijke maat. De problemen komen Rijnlanders bekend voor: (1) er wordt te weinig gehandeld naar de geest van de wet en teveel naar de letter van de wet, (2) te weinig autonomie voor de mensen die de regels toepassen en (3) die mensen voelen zich onveilig om maatwerk te leveren en zijn bang voor het verwijt van willekeur. Maar ja, je zit nu eenmaal op die job en je neemt je zelf mee naar het werk, doe er dan ook wat goeds mee, de wil is er wel.

De hoogste vorm van kennis ligt besloten in de ervaring van de professionals.

Aristoteles noemde dat praktische wijsheid

Albert Jan Kruiter van het Instituut van Publieke Waarden zou ook één van de sprekers zijn op het Rijnlandplein 2020 in Deventer afgelopen september. Helaas was hij zojuist geopereerd en moest afzeggen. Maar zijn gesprek voor de Commissie afgelopen maandag is opgenomen en kun je bekijken. Klik hier

Albert Jan Kruiter (IPW)
Albert Jan Kruiter (IPW)

We gaan uiteraard de zes hoorzittingen volgen de komende weken.