Een terugblik op de toekomst

Gepubliceerd door Jaap Peters op 07 september 2020

Kunnen we ons voorstellen hoe de wereld er in over 5 jaar uitziet? Voorbij het virus en de daarop volgende crises, wanneer door beleidsmakers en leiders de juiste beslissingen zijn genomen? Hoe ziet een dag in de ideale wereld eruit? Op zondagavond 6 september was een een buitengewoon intelligente compilatie te zien van veel verhalen die al in andere uitzendingen van Tegenlicht langskwamen. Een mooi kompas, zeker ook voor politici op weg naar 17 maart 2021: de 2e Kamerverkizingen.

Een virus heeft geen geweten, het dwingt ons desondanks om na te denken

Tegenlicht (6 september 2020)

Het coronavirus heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: de manier waarop we nu leven lijkt niet langer houdbaar. Terwijl het virus zich als een vuur verspreidde door onze wereld, kregen we tijd om na te denken en fundamentele vragen te stellen. Hoe moeten we nu verder? Welke ideeën nemen we mee naar de toekomst en welke laten c.q. moeten we achter ons laten? Nu de wereld langzamerhand weer terugvalt in oude patronen, zijn deze vragen belangrijker dan ooit.

Het is een mooie aflevering, ... collega Rob Fijlstra spreekt dan over: welbestede levenstijd. Deze aflevering is zo'n voorbeeld. Klik hier naar de aflevering van 47 minuten. O.a. komt ook de afgelopen week overleden antropoloog David Graeber (59) aan het woord, auteur van het boek Bullshit Jobs (2018) en was een drijvende kracht achter de #OccupyWallStreet beweging.

Bullshitbanen richten veel schade aan en voegen niets toe. 1 op de 5 medewerkers denkt dat hij zo'n baan heeft

David Graeber

VPRO Tegenlicht: de link naar de uitzending staat rechts onder 'Inspiratie'.