Een organisatie kun je geen hand geven.

Gepubliceerd door Jaap Peters op 28 december 2021

In deze Outcast werd Jaap over zijn favoriete thema geinterviewd door Simon van der Veer, ook auteur van managementboeken zoals bijvoorbeeld 'De Vanzelforganisatie'. In de filmtrilogie The Matrix (1999, 2003) zien we hoe de realiteit en afbeeldingen van de werkelijkheid (je weet wel: 'de kaart is niet het gebied') door elkaar worden gehaald. Een interessant filosofisch thema. Een organisatie ziet jou als grondstof (human resource) en jij ziet jezelf als gereedschap van die organisatie. Of zie jij de organisatie als jouw hulpmiddel c.q. gereedschap? Wat betekent dat voor je mind-set?

Wat wel duidelijk is: je kunt een organisatie geen hand geven, niet ruiken, niet proeven en niet horen. 'De organisatie' is een illusieproductie bij jou tussen de oren, die je voor 'echt' houdt. Je geest houdt je voor de gek. 'Your mind makes it real', aldus Morpheus in The Matrix (deel 1). 

En zo komen er nog wat ideeen voorbij. Muziek komt van ‘Rijnlandse’ artiesten als Bruce Springsteen, Stef Bos, Playing for Change en Naturally 7. Zij vergezellen de toehoorder in dit duogesprek.

Klik hier naar Outcast #21

Twee van de vier muziekfragmenten kun je wel horen in de Podcast, maar eigenlijk moet je ze zien: Playing for Change (ongeveer 175 miljoen keer bekeken) en Naturaly 7 (ruim 3 miljoen keer bekeken).