Toepassing Rijnlands (4): Triple C
Gepubliceerd door Jaap Peters op 20 november 2021
In mei 2021 verscheen het boek ‘Triple-C, tot hier en verder’ van Hans van Wouwe en Dick van de Weerd. Een boek over menswaardigheid. In de begeleiding van cliënten, in de manier waarop we zorg organiseren en in de coaching van professionals. ‘Elke cliënt die we een beter bestaan kunnen geven, is er één', aldus de auteurs en zo is het maar net.
Rijnlands organiseren en de Zorg gaan goed samen (menselijke maat, menswaardigheid en menselijk maatwerk). We zien dat regelmatig in de verpleeghuissector, wijkverpleging en de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking. Een logische vraag is dan ook: heb je ze allebei nodig? Ja, ze vullen elkaar aan! Triple C (Coach, Client, Competenties) is primair een behandelmodel wat prima past in het Rijnlandse organisatiemodel.
'Bij Triple-C ligt de focus niet op wat iemand heeft, maar op wat iemand nodig heeft. Dat ene woordje ‘nodig’ maakt een wereld van verschil' aldus Hans van Wouwe (mede-auteur van het boek over Triple C en hoofd behandeling bij ASVZ). Het is een visie/methodiek voor de begeleiding en behandeling van mensen met een beperking en/of psychische problemen waarbij probleemgedrag snel op de oppervlakte ligt. In de praktijk wordt de methodiek toegepast bij mensen met een verstandelijke beperking, maar ook in de psychiatrie en jeugdzorg wordt het regelmatig gehanteerd.
Triple-C is een behandel- en begeleidingsmodel vanuit de gedachte dat cliënten 'het gewone leven' ervaren. Triple C en Rijnlands organiseren zijn beide contextgevoelig dat wil zeggen: de context is uitgangspunt voor het handelen. Vergelijk het met de rijdende rechter: de regels worden geïnterpreteerd vanuit de context, daarom gaat hij/zij ook daar polshoogte nemen.