Rijnlands voor Financials

Gepubliceerd door Jaap Peters op 28 september 2020

Dat de klassieke manier van organiseren niet meer afdoende is, weten we inmiddels. De kritiek op het Angelsaksische systeem haalt vrijwel dagelijks de voorpagina’s. Jaap Peters, Harold Janssen en Mathieu Weggeman laten in deze leergang 'Rijnlands denken en werken voor financials' zien dat er gelukkig ook een manier van organiseren en besturen bestaat die de mens in de organisatie centraal stelt: Het Rijnlandse Model.

Het Rijnlandse Model is de naam die gebruikt wordt voor een systeem van organisatorische en maatschappelijke ordening. Het staat voor dialoog tussen de spelers waarbij solidariteit en waardering voor vakmanschap belangrijker is dan het maximaliseren van de winst. Het is het economische systeem zoals dat van oudsher wordt gehanteerd in de landen aan de Rijn. Daarnaast zijn er ook andere landen waarbij de Rijnlandse waarden als basis-uitgangspunt gelden, zoals de Scandinavische landen, België, Luxemburg en Japan.

'Meten is weten' klopt, 'weten is meten' klopt echter niet! Toch?

Harold Janssen

Hoe werkt het Rijnlandse model?

Het Rijnlandse Model wordt ook wel als 'stakeholdermodel' gezien, terwijl het Angelsaksische model een 'shareholdermodel' is. Er wordt meer waarde gehecht aan de autonomie van de bestuurders en medewerkers, die in tegenstelling tot de aandeelhouders in de organisatie werken, beter op de hoogte zijn en gewoon hun werk moeten kunnen doen. Eerst overleg met degene die het moeten doen, pas daarna komen de aandeelhouders aan bod. 

Rijnlands is niet voor mietjes

Wouter Beekers (CU)

(40 PE-punten). Klik hiernaast voor de inhoud van de vierdaagse. We starten in hofstede 'De Nieuwe Ham' in Haarzuilens. De stelling waar we zeker even over moeten kauwen stond op 6 juli in De Volkskrant: 'Het is beter toeven in de Angelsaksische leunstoel dan op de Rijnlandse evenwichtsbalk'. Hij was van columnist Peter de Waard en handelde over de economische duurzaamheid van Shell.