Online Masterclass 'Terug naar de menselijke maat'

Gepubliceerd door Jaap Peters op 30 augustus 2020

In deze online masterclass gaat Jaap Peters op zoek naar de menselijke maat. Hij laat zien hoe organisaties gevangen zitten in de systeemwereld van harkjes, regels en procedures. De aansluiting op de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Rijnlands organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van een voor- en achterkant.

Maatwerk zonder verantwoording is willekeur.

Jaap Peters

Jaap legt haarscherp de vinger op de pijnlijke plek en laat zien hoe het ook kan. Stel dat ‘de organisatie’ niet veel meer mag zijn dan een hulpmiddel van professionals die samen hun werk goed willen doen? Moet het dan allemaal zo ingewikkeld? Is het management-discours wel van toepassing op de rechterlijke macht, de GGZ, de jeugdzorg, het sociaal domein, de ouderenzorg, scholen en universiteiten, etc.? ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’, schreef Leonard Cohen.

De regels zijn gelijk, maar toch is iedereen anders.

CIZ

Het management-discours heeft ons sinds 1850 veel gebracht. Maar de grens, de limiet (de Limes) is bereikt, meer-van-hetzelfde gaat ons en onze (klein-)kinderen niet verder helpen. Hoe kunnen we de systeemwereld weer dienend maken aan de leefwereld? Dat is de vraag die zal moeten worden beantwoord. En er zijn gelukkig al praktische voorbeelden.

Jaap Peters
Jaap Peters

Review:  

Recent hebben wij voor ons management een (proef)abonnement online masterclasses bij 'het grootste kennis festival.nl' afgesloten. In onze zoektocht naar iets nieuws op gebied van leren en ontwikkelen waarbij de maatstaf actueel, inspirerend, efficiënt en Corona-proef is, vonden wij het antwoord in de online-masterclasses.

De eerste masterclass was van Jaap Peters, ‘Terug naar de menselijk maat’. Een onderwerp waar iedereen wel wat over te zeggen heeft en/of wat van vindt en dat ook past in deze tijd. Op een no-nonsens manier spreekt Jaap Peters over Rijnlands organiseren en ruimte geven aan de professional. Tegen een historische achtergrond en tegelijkertijd met actuele voorbeelden, afgewisseld met filmpjes pleit hij voor ‘intelligente ongehoorzaamheid’. De masterclass bood meer dan voldoende aanknopingspunten voor een interessant gesprek.

Onze werkwijze is als volgt: deelnemers volgen de masterclass binnen een bepaalde tijdspanne waarna we op een tevoren vastgesteld moment in gesprek gaan over het thema. Dat doen we aan de hand van een zelf ontworpen online-programma van een uur; de facilitering van dit gesprek doen we ook zelf.

De eerste masterclass is positief ontvangen en zoals een van de deelnemers verwoordde: “Een mooie manier om stil te staan bij een onderwerp. Fijn dat je zelf kan kiezen wanneer je dat doet. Leuke afwisseling met filmpjes, al is het soms een beetje lang.” Tja, ook al kennen de meesten van ons Netflix of Videoland, toch is het nog een beetje wennen dat we naast binge-watchen van onze favo-serie nu ook kunnen leren op deze manier.

Monique Noya – Gemeente Rijswijk (de link om je aan te melden staat hiernaast rechts).