Het bestaat: Rijnlands XXL als mutatie

Gepubliceerd door Jaap Peters op 07 september 2021

Zorghuizen Noord-Nederland (ZNN) is zo’n ‘zwak signaal’ uit de onderstroom in de verpleeghuissector. 100 jaar kunnen worden in je eigen dorp is het basisidee. Dat betekent in de praktijk groots moeten zijn in kleinschaligheid. Inmiddels zijn twee van de bedoelde vier kleinschalige vestigingen geopend. En dat tijdens de pandemie!

Jezelf meenemen naar je werk, is toch echt anders dan je vooraf bedacht functiebeschrijving komen invullen.

Jaap Peters

Een onderstroom (zwak signaal) loopt altijd tegen problemen aan zoals: (1) vergoedingssystemen die niet aansluiten, (2) personeel vindt het concept ‘net als thuis’ erg aantrekkelijk, maar is elders opgegroeid in een beperkte rol als 'human resource'. Dat maakt het lastig jezelf mee te nemen naar je werk en niet je steeds aan te passen aan je vorige functiebeschrijving als de norm der dingen en (3) familieleden die erg gewend zijn aan oude patronen, dat toch minimaal een teamleider of een verpleegkundige degene is waar men mee in gesprek moet i.p.v. de vakvrouw die hun vader of moeder dagelijks verzorgd. Maar ‘the tipping point’ (het omslagpunt) lijkt inmiddels bereikt. 

Voor mijn pensioen wilde ik deze droom realiseren

Tietsjannie Hamstra

Op weg van de huidige twee vestigingen via vestiging 3 naar vestiging 4 de komende jaren. Er wordt gewerkt volgens de Rijnlandse besturingsfilosofie ‘Klein binnen Groot’; zonder managers en alle ondersteuning wordt, schrik niet, geoutsourced. Klinkt wellicht paradoxaal, maar zo blijven de vakmensen aan de voorkant letterlijk de stafdiensten 'de baas'. 

Campingdag 2021 'Volleybal'
Campingdag 2021 'Volleybal'

Een soort Rijnlands XXL! Met respect voor het doorzettingsvermogen van initiatiefnemer/directeur/bestuurder Tietsjannie Hamstra in deze (Radicale vernieuwing zorg = Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg). En Rutte maar denken dat visie blind maakt. :)