Is er naast de American Dream ook een Europese droom?

Gepubliceerd door Jaap Peters op 12 april 2020

De Amerikaan Jeremy Rifkin schreef al in 2005 een boek over 'De Europese Droom' en voorspelde veel problemen waar de VS het in de toekomst lastig mee zou krijgen en Europeanen veel minder. We zien met de kennis van vandaag, anno 2020, dat hij gelijk heeft gekregen. De Europese droom gaat over betrokkenheid bij mensen. Dat betekent: niet iedereen aan de grillen van de markt overlaten, diversiteit respecteren, kwaliteit van het leven voor de gemeenschap, duurzame ontwikkeling voor de planeet, sociale rechten en universele mensenrechten, en vrede. 

Amerika had als gevolg van het coronavirus binnen mum van tijd 10 miljoen werkelozen en New York groeide uit tot New Wuhan met rond 800 doden per dag en het meeste besmettingen ter wereld. Een sociaal vangnet is er nauwelijks en een ziektekostenverzekering is lang niet voor iedereen betaalbaar. Het leven biedt daar ongekende mogelijkheden, maar ook  (mensonterende) onmogelijkheden. Gevangenissen zitten propvol en gevangenenen tellen niet mee als werkelozen en hebben ook geen stemrecht. Dat komt in zijn algemeenheid de Republikeinen wel goed uit als er verkiezingen in aantocht zijn. Het racisme laten we dan nog meer even buiten beschouwing.

Maar voorlopig heeft Europa ook wel een ernstige crisis (april 2020). De rijke noordelijke landen, Nederland en Duitsland voorop, voelden er niets voor om ongelimiteerd op te draaien voor de tekorten van, met name, Italië. De Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, is het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro in om de economische gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen. Dat is bekend geworden na een videoconferentie, melden internationale persbureaus. Het fonds zou voor een groot deel bestaan uit het zogeheten Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM), een noodfonds waarin al meer dan 400 miljard euro zit. De ministers zijn het eens geworden over de inzet van kredieten uit het ESM ter waarde van 240 miljard euro. In het pakket zouden geen euro-obligaties zijn opgenomen. Tegen deze eurobonds heeft Nederland zich de afgelopen dagen verzet.

Kortom: dromen zou wellicht ontzettend goed kunnen op dit moment: want er wordt wereldwijd voor 15.000 miljard uitgetrokken om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Die 2.000 euro per bewoner van de Aarde kunnen we misschien beter inzetten om de toekomst zeker te stellen dan de oude niet-duurzame economie te herstellen.