Lezing

Incompany Rijnlands Organiseren (5 dagdelen)

De wereld verandert snel. We nemen afscheid van oude technologieën, producten en productiemethoden. Soms zijn de veranderingen ‘disruptive’, soms gaan ze geleidelijk. Als er zoveel verandert, heeft dat gevolgen voor hoe we zaken organiseren. De manier waarop mensen met elkaar werken en communiceren is aan een ingrijpende herziening toe.

Het Rijnlandse model heeft oplossingen die écht werken, maar vereist een omslag in ons denken en doen en is in die zin ook ‘disruptive’ te noemen. De verticale organisatiestructuur ruilen we in voor een horizontale: we gaan van aansturen naar samen sturen. De focus ligt op de collectieve ambitie en pas daarna op de wijze van bedrijfsvoering. Waar wendbaarheid (‘agility’) een belangrijk thema is, past het Rijnlandse model uitstekend. De ‘voorste linie’, de professionals, krijgen meer gezag: zij beheersen het vak en weten welke richting en keuzes de juiste zijn.

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

Mathieu Weggeman

Het programma
Dit programma geeft u inzicht in wat de consequenties zijn voor uw organisatie en uw medewerkers, wanneer u Rijnlands gaat organiseren. We kijken naar de omgeving waarin u opereert, de uitdagingen waar u voor staat en hoe uw organisatie de transformatie naar deze andere manier van organiseren zou kunnen maken. We doen dat onder andere in de vorm van korte opdrachten.

Waarom Rijnlands organiseren?
Het Rijnlandse model blijkt vooral succesvol in organisaties waarin het ‘echte werk’ buiten de deur plaatsvindt (zoals in wijkzorgteams, bij de politie, binnen de jeugdzorg, bij woningbouwcoöperaties en in het onderwijs) en alleen het vergaderen op een kantoor gebeurt. Voor met name productiebedrijven en fabrieken blijkt het nuttig om te starten met een manier van organiseren en werken die u bij de ‘Agile’-methodiek en varianten daarvan aantreft (zie ook ons programma Agile organiseren).

Sprekers

Jaap Peters- organisatie-adviseur en partner bij DeLimes Nieuw Organiseren - Mathieu Weggeman- hoog­leraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Strategic associate, Squarewise - Harold Janssen - coach, adviseur bij DeLimes, auteur van 'De hark voorbij' Jaap van der Mei- expert in zelfsturing in teams, auteur van 'Herverdelen van eigenaarschap' Thijs Jansen- directeur Stichting Beroepseer, auteur 'Beroepstrots'

Deelnemers: vanaf 15 deelnemers

Programmaduur: 5 dagdelen

Locatie en tijd: naar uw keuze

Boeking loopt via Managementboek: klik hier