Zorg op z'n Rijnlands

Gepubliceerd door Jurriaan Cals op 14 februari 2021

Waarom is Rijnlands organiseren een oplossing in de zorg? Is het echt zo dat de zorg en het onderwijs zoveel last hebben van bureaucratie? Tegenlicht plaatste een vraag "Wie heeft er last van bureaucratie in de zorg"?

'Als ik vroeger een ijsje op de markt wilde halen voor de bewoners, dan moest ik een pinpas hebben. Die pas moest ik dan ophalen op een speciale afdeling. En daar had ik weer een handtekening voor nodig. Je vraagt dan een soort van toestemming, zoals aan je moeder vroeger. Terwijl ik toch een grote meid ben en dat zelf kan beslissen.

Eefje

Naar aanleiding van de vraag werd de redactie overladen met reacties. Professionals uit alle sectoren die aangaven wat wij ook al jaren zeggen "We vinden ons werk nog steeds mooi, maar de organisaties(s) die er omheen zitten staan ons steeds meer tegen". De professionals geven aan dat ze hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren door de lawine aan regels die over hen wordt uitgestort. Al die regels en procedures zorgen voor het verhogen van de werkdruk, hierdoor vermindert het plezier en meestal ook de kwaliteit van zorg. De uitzending is de moeite waard om te bekijken (zie de link hiernaast als 'Inspiratie'). 

Rijnlands gaan organiseren zorgt ervoor dat professionals weer hun tijd kunnen besteden aan datgene waar ze vanuit hun vakmanschap voor kiezen. Voor de patiënt in de zorg, voor het kind of de student in het onderwijs. En dat kunnen doen vanuit hun vakmanschap c.q. hun roeping. Dat doen wat nodig is op het moment dat het nodig is. En natuurlijk moet je dat enorm goed organiseren. Rijnlandse organisaties (en werkgemeenschappen) zijn veel strakker georganiseerd dan je wellicht zou denken; de bedrijfsvoering ondersteunt de vakmensen in de voorste linie. De vakvrouw/man heeft derhalve mandaat en vertrouwen om die kennis in elke omstandigheid in elke context toe te passen. Dat betekent per saldo menselijke-maat-werk.