Rijnlands kapitalisme en de Verkiezingen 2021

Gepubliceerd door Jaap Peters Sjaak Evers op 20 maart 2021

Met een viertal artikelen hebben we een poging gedaan de verkiezingen te beïnvloeden. Dat blijft lastig omdat de labels van de partijen de inhoud niet meer dekken: de PvdA is helemaal geen partij voor de arbeiders, de VVD is helemaal geen partij voor alleen de financieel beter gesitueerden en de CU is behoorlijk links op enkele dogmatische standpunten na. Bij het CDA weet je het al helemaal niet: Wopke, Pieter en Hugo hebben samen alle kleuren van de regenboog. En het kan maar zo zijn dat we hetzelfde kabinet terugkrijgen als Rutte III was.

De essentie van onze democratie na WOII: een overheid die zijn burgers beschermt en niet aanvalt!

Yaap

Terwijl die coalitie moest opstappen omdat het niet in staat bleek de eigen burgers te beschermen tegen de overheid (bij Toeslagen, maar eigenlijk al eerder bij de slachtoffers van het Groningse aardgas: 'Die scheuren zaten al in de muur'). Toch wel de essentie van onze democratie na WOII: een overheid die zijn burgers beschermt en niet aanvalt! Misschien is ons historisch besef en kennis van zaken - hoe richt je samen een land in via je stemgedrag - ook gewoonweg niet zo groot. Zoiets als een goudvis die in een kom zwemt en zich overal druk over maakt, behalve over de kwaliteit van het water (klimaat). Dat is nu eenmaal een gegeven, zo'n vis weet niet eens wat water is, laat staan hoe de kwaliteit daarvan wordt beïnvloed. In zo'n bak zwemt ook een kleurrijk guppy en dan krijgt die de schuld van alles.

Dat 20% rechts stemt helpt ook niets, dat is al sinds 2002 zo: Pim Fortuyn, LPF, PVV, FvD en JA21. Die willen op een bepaalde manier inderdaad ook het klimaat zuiveren. Maar hebben evenmin succes en staan in ieder geval ten alle tijde buitenspel (Bas Heijne). Dan gaat het om de rest en vervolgens heeft de voorzienigheid het zo geregeld dat de VVD, D66 en CDA de meerderheid niet halen, dus moet er toch wat bijzonders gebeuren (een minderheidskabinet daargelaten). En zo kan een kleinere partij aansluiten als ze iets groots terugkrijgen wat er wel toedoet. Kleine oorzaken, grote gevolgen (Chaostheorie).

Wat we met een Rijnlandse blik kunnen vaststellen is dat de rechtse partijen het duidelijk niet op hebben met de overheid en die zou juist moeten zorgen voor hun achterban met een basisinkomen, verhoging minimum loon, huisvestingsbeleid (c.q. betaalbare woningen), minder flex-werkers, minder bureaucratie, meer ruimte voor professionals, een studiebeurs voor de kinderen en woonplicht, ... dit allemaal gezien hun doelgroep. Als de overheid het niet doet, laat je het impliciet aan de markt over. Maar ook dat blijkt nergens uit, nog sterker ... rechts is voor een Nexit. Per saldo: vlees noch vis en daardoor inderdaad buitenspel. Dan moet dit soort verbeteringen vooral komen van de PvdA, GL en de SP en die hebben nu net samen massief verloren.

Blijft er één ding over: het nieuwe kabinet voert die zaken uit die eigenlijk op de agenda hadden moeten staan van die 20% (extreem) rechts. Niet omdat dit hoort bij hun politieke kleur, maar gewoon omdat we Nederland (en niet enkele doelgroepen) daarmee serieus vooruit helpen: een betrouwbare overheid (met oog voor de menselijke maat en het milieu) en die knalhard tegen het beursgenoteerde a-morele bedrijfsleven optreedt als ze sjoemelen met de regels van het vrije kapitalisme (kartel) en ondertussen de Aarde verder naar de verdoemenis helpt. Hier miljoenen vangen tijdens de coronacrisis om die elders uit te keren aan de aandeelhouders. Het Neoliberalisme ten voeten uit. Daar moet je als overheid geen vriendjes mee willen zijn. Hoe zou het toch komen dat de rijken steeds rijker worden en de arme steeds armer? Extreem rechts: daar ligt jullie verhaal! En niet de Joden de schuld geven, toch?

Geluk is geen 'success story'

Michel Albert (1991)

Met deze vier artikelen hebben we gepoogd het Rijnlands kapitalisme een duw de goede kant op te geven afgelopen twee weken; we gaan het bij de coalitie terugzien of niet. Maar laten we in dat laatste geval dan niet nog vier jaar wachten op nieuwe verkiezingen. Zoveel tijd is er niet om orde op zaken te stellen. Het water van ons gezelschapsaquarium moet nodig weer ons worden ververst.

1) Partijen geven verkiezingen een sterk Rijnlands karakter (Binnenlands Bestuur)

2) Rijnlandse kieswijzer: Neoliberalisme en Ordoliberalisme (Deel 1 van het drieluik)

3) Rijnlandse kieswijzer: Kapitalisme contra Kapitalisme (Deel 2 van het drieluik)

4) Rijnlandse kieswijzer: Nederland wordt meer Rijnlands (Slot van het drieluik)