Rijnlandse Starterskit (the Basics)

Gepubliceerd door Jaap Peters Jurriaan Cals op 12 augustus 2021

Tweedaagse voor een heldere start

Steeds meer organisaties gaan de Rijnlandse weg. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben het zelfs tot uitgangspunt verkozen begin 2021. En in de zorg zal het niet lang meer duren of Rijnlands is min of meer de norm.  

Soms is Rijnlands een bewuste keuze, soms ook blijk je al op die weg te zitten door andere keuzes. Bijvoorbeeld door de bedoeling onverkort voorop te stellen. Of door in de voorste linie te gaan werken met zelfsturende teams. Of om nu eens echt de klant centraal te stellen en de organisatie daarbij slechts te zien als een hulpmiddel met een supportcentrum.

Hoe dan ook, het is belangrijk daarbij de basics van het Rijnlands organiseren helder op het netvlies te hebben. En ze consistent te distribueren in de hele organisatie. Dat om een hoop onnodig gedoe te voorkomen. De cursusleiding is in handen van de twee ervaren Rijnlanders: Jaap Peters en Harold Janssen.


Het venijn zit in de start.

In twee intensieve dagen gaan we in op de volgende vragen:

 • Waar gaat het eigenlijk over?
 • Hoe organiseer je op Rijnlandse wijze?
 • Is mijn organisatie daar geschikt voor?
 • Waar moet ik allemaal aan denken?
 • Hoe zou ik morgen kunnen beginnen?
 • Wat zou een goede vervolgstap kunnen zijn?

Daarbij gaan we in op zes onontkoombare kennisdossiers en reiken we heldere analyse-instrumenten aan over waar jullie staan als club. In die twee dagen doen we drie uur aan theorie. Voor het overige is het werken geblazen. Met het hoofd en met de handen. Ook voor echte doeners, die in het Rijnlands op handen worden gedragen en daarom ook niet een week gemist kunnen worden, moet dat te doen zijn…

We beginnen de eerste ochtend aan de ontbijttafel. En ook de tweede ochtend is het vroeg uit de veren. Een echte stoomcursus dus. Maar zonder stampwerk. Aan het eind heb je de basale dingen op een rijtje, weet je waar onnodig wordt gesjoemeld, heb je ideeën over wat er bij je collega’s tussen de oren moet zitten en heb je een eerste heldere stap voor ogen (verder) op de Rijnlandse weg.


Het pad ontstaat door er op te lopen.

De cursus duurt van acht uur de eerste dag in de ochtend tot vijf uur in de middag de tweede dag. De tussenliggende overnachting met diner is eigenlijk onontkoombaar, een voorovernachting is wellicht aan te bevelen. Ook is het aan te bevelen met een groepje collega’s te komen; dat maakt dat je daarna sneller vooruit komt.


Alleen ben je sneller, samen kom je verder.

Wat neem je mee naar huis?

 • Rijnlandtest
 • Het Rijnlandboekje
 • Een verkorte doorlichting
 • Een Rijnlandse Mindset
 • What is the Matrix?
 • Jouw Rijnlandse verhaal
 • Een lijst met aandachtsgebieden
 • Een mini-handreiking met cartoons: hoe verder? Next step
 • Teken aan de wand


Deze Rijnlandse starterskit is niet een verkorte Rijnlandweek. Die is een fenomeen op zich. Maar deze starterskit is zeker te overwegen als een week weg in vakantietijd (in januari of juli) te veel van het goede is of dat je als organisatie een goede start wil maken en met een aantal collega's samen komt.

Deze tweedaagse is bedoeld voor mensen die verbonden zijn aan organisatie, zowel in de (1) voorste linie, (2) de ondersteunende diensten als (3) zij die bestuurlijk actief zijn. Minder geschikt is deze cursus voor zelfstandigen die niet dicht op een organisatie zitten.

Voordat je begint aan deze cursus word je gevraagd, bij wijze van invoegstrook, in eigen huis wat vooronderzoek te doen. Zes weken na afloop volgt een zoom-sessie, waarbij we ongetwijfeld nog wat weerbarstigheden aan de orde krijgen en tips en tricks kunnen uitwisselen.

Het cursusbedrag is € 7.500,-, inclusief het boek Rijnlands Organiseren, exclusief BTW en exclusief het bijbehorende hotel-arrangement (ca € 200, zonder voorovernachting). Het maximum aantal deelnemers is 12.


 • Mail: secretariaat@delimes.nl (Carona de Groot) voor vragen of een inschrijfformulier.